Welke ingesleten gewoonte wil jij wel eens kwijt?

Welke ingesleten gewoonte wil jij wel eens kwijt?

‘Mijn ouders komen elke zondag koffie drinken. Dat deden hun ouders vroeger ook, dus doen ze dat nu ook bij ons. Iedere zondag komt het hele gezin met aanhang bij de oudste koffie drinken. Dus moest mijn broer ook iedere week komen met zijn gezin, maar hij is verhuisd naar de andere kant van het land, dus lukt dat niet meer. Mijn ouders vinden het wel jammer, maar om elke week vier uur te rijden voor een kop koffie vinden ze ook overdreven.

Ik wil deze verplichting niet

Ik heb een drukke baan, drie kinderen en een hele sloot vriendinnen. Daarom wil ik helemaal niet elke zondagochtend om 10.00 uur koffie drinken met mijn ouders. Dan wil ik lekker uitslapen, met iedereen gezellig ontbijten of op het hockeyveld staan als onze oudste speelt. Mijn broer zegt dat ik gewoon tegen mijn ouders moet zeggen dat ik het anders wil, maar ik wil ze geen verdriet doen. Iedere keer neem ik me voor om iets te zeggen, maar als ze er dan zijn, vind ik het eigenlijk ook wel gezellig. Wie weet hoe lang we ze nog bij ons hebben. En zo blijven we vast zitten in ons patroon. Mijn man en kinderen vragen wel eens waarom ze niet op een andere dag kunnen komen. Of waarom het elke week moet. Dat zou ook een mogelijkheid zijn, alleen op de een of andere manier lukt het me niet om dat te regelen. Het is alsof ik verslaafd ben aan roken, ik weet dat het niet goed voor me is, maar toch kan ik niet stoppen.’

Hoe verander je een gewoonte?

Gewoontes zijn van die lastige gedragingen, die je niet zomaar kunt veranderen. Je hersens doen er alles aan om ervoor te zorgen dat je je lekker voelt en dingen gemakkelijk voor elkaar krijgt. Daarom ontwikkel je gemakkelijk een patroon of routine, waar je niet over hoeft na te denken, dat scheelt energie en gepieker. Veranderen brengt altijd onrust met zich mee. Dus is het gemakkelijker om in een patroon te blijven hangen, dat misschien niet optimaal is, maar verandering is helemaal oncomfortabel.

Als je echt wilt veranderen, bedenk dan goed wat je wilt veranderen en waarom. En doe het dan. Schrijf het op in je agenda, neem er de tijd voor en houd je resultaten bij. Het kost je ongeveer 21 dagen om je gedrag aan te passen.

Meer info?

http://www.psychologisch.nu/content/de-psychologie-van-veranderen

https://sochicken.nl/zo-verander-je-je-gewoontes

Of doe mee aan de workshop op 16 november a.s. ‘Verander je gedrag’ van de CoachingCarrousel.

 

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op www.sophiamagazine.nl.

 

Geschreven door Philine Spruijt

Philine Spruijt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *