Weet wat je meet

Weet wat je meet

 

 

op t werk inhoud1

 

Een vriend vertelde onlangs over het nieuwste instrumentje van de projectleiding: het wekelijkse rapportcijfer. Op maandag kwam de groep bijeen en dan gaven ze allemaal een cijfer van 1 tot 5 over de voortgang. Dan mocht iedereen uitleggen waarom hij of zij dit cijfer gaf.

En dan? Er volgde een diepe stilte.

 

Dan gebeurde er verder niets. De cijfers waren een indicatie hoe de medewerkers vonden dat het project vorderde. De projectleiding zag het als een momentopname, als een manier om voeling te houden. De medewerkers zagen het vooral als weer een onzinnig overleg, waarbij ze weer van alles konden melden en er weer niets met hun kennis en informatie werd gedaan. Zonde van de tijd en energie.

 

Wat kun je als projectleiding wel doen om zo’n ritueel zin te geven?

  • In de eerst plaats: Geef aan op welke ‘vakken’ gescoord wordt. Een cijfer zonder dat duidelijk is waarvoor het gegeven wordt, is immers inhoudsloos.
  • Ten tweede: maak de rapportcijfers visueel, bijvoorbeeld door een levensgroot schoolrapport te ontwerpen en de cijfers er wekelijks op te publiceren. En eens in de maand een overzicht van het verloop van de cijfers, laat zien of er werkelijk vooruitgang is of niet.
  • En als allerbelangrijkste: luister naar wat verteld wordt en vraag of daar actie op nodig is. Zo ja, wie doet het en wanneer moet het klaar zijn. Zo nee, moet het onderwerp dan nog een keer terug komen. Daarmee geef je je medewerkers aan dat hun inbreng zinvol en gewenst is.

 

Deze tekst is de basis van het achterkantje van 29 april 2015 van de Scheur je los kalender.

Geschreven door Francine ten Hoedt

Francine ten Hoedt

Francine ten Hoedt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *