Wat doe je als iemand je negeert?

Wat doe je als iemand je negeert?

‘Wat ik doe als iemand me negeert? Nou een jaar geleden zou ik je dat niet hebben kunnen vertellen, maar nu…’ De gespierde man in de rolstoel trekt zijn mond samen, alsof hij net in een citroen gebeten heeft. Hij doet mee aan de workshop Vileine Vragen.

‘Een jaar geleden was ik nog gymdocent op een scholengemeenschap. Ik heb het meer dan vijftien jaar gedaan. Toen kreeg ik een ongeluk en zit ik in een rolstoel. Als docent kan ik niet meer aan het werk, ik ben volledig afgekeurd. Maar ik mag op school werken als manusje-van-alles, alleen ziet niemand me meer staan.’ Hij zucht diep, de tranen staan in zijn ogen.

Zijn medespelers voelen met hem mee. Wat moet dat een klap zijn, als je lichamelijk zo actief was en je lijf niet meer mee kan. Ze vragen hoe hij er mee om gaat.

‘Ik baal. De meeste dagen sta ik met een pesthumeur op. Ik voel me nutteloos en versleten. Als ik dan zie hoe mijn opvolgers het verprutsen met de gymlessen. Die jonge jongens hebben niet meer de opleiding zoals wij die kregen. En ze weten niet hoe ze die kinderen moeten motiveren. Ze laten zelfs Youtube filmpjes zien tijdens de les. Een filmpje kijken tijdens de gymles? Dat is toch niet normaal?’

Dan laat een medespeler een kleine bom vallen: ‘Waarom blijf je dan? Waarom kwel je jezelf door steeds naar school te gaan? Waarom zoek je geen vrijwilligerswerk waar ze je wel goed kunnen gebruiken?’

De man schrikt en schudt zijn hoofd. Wie zou hem nog willen hebben met zijn lichamelijke beperkingen?

Iemand zegt nadenkend: ‘Ik weet dat ze bij Vluchtelingenwerk taalmaatjes zoeken, daar hoef je niet voor te kunnen lopen.’ Een ander vult aan: ‘En bij de Weggeefwinkel bij ons hebben ze ook altijd behoefte aan handjes.’ Achter elkaar komen de suggesties.

De man is verbaasd en zegt: ‘Ik keek alleen naar wat ik niet meer kan. Jullie laten me zien dat ik nog zoveel kan! Dat voelt zo anders!’

 

De Veertig Vileine Vragen voor… is een reeks spellen om goede gesprekken te hebben, die verder gaan dan de oppervlakte. We hebben ze ontworpen, omdat we weten hoe sterk mensen zijn en hoezeer ze elkaar kunnen helpen. Meer info? stop@coachingcarrousel.com.

Geschreven door Philine Spruijt

Philine Spruijt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *