Wanneer is goed voor jou ook écht goed?

Wanneer is goed voor jou ook écht goed?

 

Tijdens een workshop over omgaan met conflicten doen we een kernkwadrantje met de deelnemers. Het kernkwadrant is bedacht door Daniel Offman. Met dit instrument breng je in beeld wat je kwaliteiten zijn en ook hoe je er teveel van kunt inzetten en daardoor juist in de problemen komt. Bijvoorbeeld iemand met veel perfectionisme in zich en die daar steeds om wordt geprezen, die kan een muggezifterige pietje precies worden. Zo’n doorgeschoten kwaliteit wordt een valkuil genoemd. Om te voorkomen dat je doorslaat in je gedrag, heb je een uitdaging nodig: gedrag dat het positief tegenovergestelde is van je valkuil. Een pietje precies heeft dus een beetje flexibiliteit nodig, of kunnen loslaten.

Een uitdaging is ook een kwaliteit en dus kun je ook daarvan te veel inzetten. Dat wordt dan een allergie genoemd. Een kernkwadrant wordt vaak in een schema gemaakt.

 

Kernkwaliteit

Bijvoorbeeld: Nauwkeurigheid.

Een kernkwaliteit gaat over in een valkuil als je dit gedrag te veel inzet. Valkuil

Bijvoorbeeld: alles 3x controleren, pietje precies spelen

Als je allergisch bent voor het gedrag van een ander, laat diegene juist de kwaliteit zien, die jij nodig hebt om in balans te blijven. Om in balans te blijven, moet je een beroep doen op een kwaliteit die het positief tegenovergestelde is van je valkuil
Allergie

Onnauwkeurigheid, flexibel gedrag, laat maar waaien.

Een uitdaging is ook een kwaliteit en kan ook teveel ingezet worden. Uitdaging

Loslaten, afmaken, een 9 is ook een mooi cijfer.

Wat is jouw kernkwaliteit of allergie?

Als je kijkt naar de mensen die gedrag vertonen waarvan je spontaan pukkels krijgt, dan weet je direct dat zij in jouw allergie zitten. Zij laten eigenlijk gedrag zien dat past bij een kernkwaliteit die jij nodig hebt om in balans te blijven. Dan helpt het om eens te gaan uitzoeken welke kwaliteit het nou is die jij nodig hebt. Wil je zelf onderzoeken wat jouw kernkwaliteit is? Doe dan deze test en bekijk onderstaande video voor meer uitleg.

Perfectionisme kan een kernkwaliteit zijn, maar ook een allergie

In onze workshop had een deelneemster bij kernkwaliteit het woord perfectionisme gezet. Volgens haar was dat de beste eigenschap die je kon hebben. Alleen, wat was de overtreffende trap van perfectionisme nou? Je kunt toch immers niet perfect genoeg zijn?

Voor een andere deelneemster zat perfectionisme juist helemaal in haar allergie. Ze haatte mensen die het nooit goed genoeg vonden en het altijd nog beter wilden. Samen hebben ze geworsteld met hun kernkwadranten, maar of ze er ooit uit zijn gekomen?

Wanneer is goed voor jou ook echt goed?

 

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op www.sophiamagazine.nl.

 

Geschreven door Philine Spruijt

Philine Spruijt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *