Waar voel jij je thuis?

Waar voel jij je thuis?

Pierre is een wereldburger, zegt hij. Hij voelt zich overal thuis. Zijn vader had een internationale baan, waardoor ze nooit langer dan een jaar of drie op een locatie woonden. Vaak moesten ze ook eerder verhuizen en hij moest opnieuw wennen. Hij leerde al snel om geen dikke vrienden te worden met klasgenoten. Net als hij wisten die ook nooit waar ze een jaar later zouden wonen en of ze elkaar ooit nog zouden zien.

Via social media heeft hij een aantal mensen teruggevonden, waarmee hij nu wel meer contact heeft. Door internet kun je met iedereen bevriend zijn. Hij heeft ook een plakboek gemaakt van alle plekken waar ze gewoond hebben. Zijn werk bij dit bedrijf beschouwt hij ook als tijdelijk. Maar dertig jaar is ook tijdelijk, zegt hij lachend, als zijn collega’s geschokt reageren. Heel het leven is immers tijdelijk?

Honkvast

Nina luistert verbaasd naar hem. Zij woont nog in dezelfde straat als haar ouders en ze moet er niet aan denken dat ze zou moeten verhuizen. Ze gaat wel in het buitenland op vakantie, maar is altijd blij als ze weer thuis komt. Daar is alles vertrouwd en gezellig. Haar man is drie straten verderop geboren, ze hebben elkaar leren kennen op school. Ook hij is honkvast. Hij heeft ook enorm last van heimwee als ze op vakantie gaan.

Thuis in twee vaderlanden

Mo is kleinzoon van een gastarbeider, die in de jaren ’60 van de vorige eeuw naar Nederland kwam om te werken. Hij voelt zich gespleten tussen Marokko en Nederland. Zijn grootvader was naar Nederland gekomen om geld te verdienen en weer terug te gaan als het werk op was. Hij is gebleven en liet zijn vrouw en kinderen overkomen.

Mo is opgegroeid in een hechte Marokkaanse gemeenschap, waarbij de waarden en normen nog heel traditioneel zijn. Zijn moeder werd in Nederland heel kort gehouden, omdat opa en oma bang waren voor de Nederlandse cultuur. Maar in Marokko mocht ze meedoen met haar familieleden. ‘In Marokko waren ze in de vorige eeuw al moderner dan de Marokkanen hier in Nederland,’ grapt Mo.

Hij kan niet kiezen tussen Nederland en Marokko. In Nederland heeft hij zijn opleiding gedaan, heeft hij werk, een mooi huis en een leuke vriendin. Zijn toekomst ligt hier. Maar zijn gedachten, zijn opvattingen en denkbeelden, passen veel meer in Marokko, het land van zijn voorouders.

Waar voel jij je thuis?

 

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op www.sophiamagazine.nl

Geschreven door Philine Spruijt

Philine Spruijt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *