Van mij of niet?

Van mij of niet?

Ik zat eens in een overleg waarbij het de bedoeling was om kennis te delen en een presentatie voor te bereiden. De meeste aanwezigen deden enthousiast mee, op één vrouw na.

Helemaal aan het eind van de bijeenkomst liet ze de bom vallen: ze was helemaal niet gekomen om kennis te delen, maar vooral om te zien wat de anderen te bieden hadden, zodat ze daar haar eigen voordeel mee kon doen. Verbijstering alom En niemand zei wat. De hele middag hadden we veel energie in elkaar gestoken.

Ik merkte dat een andere deelnemer naar me zat te kijken, alsof hij verwachtte dat ik iets zou doen.

Dat kom ik vaker tegen. Mensen verwachten van mij dat ik als (conflict)coach iets doe als er een conflict dreigt. Maar waarom zou ik?

Natuurlijk heb ik me afgevraagd of ik wat met dit dreigend conflict wilde doen en vervolgens besloten het te laten. Want het voelde niet als mijn conflict. Met andere woorden: ik voelde geen eigenaarschap. En ook dat hoort bij conflictvaardigheid: zelf je keuzes maken wanneer en waar je je energie in steekt. Hoe zit dat bij jou?

Geschreven door Philine Spruijt

Philine Spruijt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *