Valkuilen

Valkuilen

OBM

‘Wat mooi, jullie beschrijven ook valkuilen in jullie boek over organisational behavior management ‘ (OBM) zei een klant. ‘Meestal zijn adviseurs zo overtuigd van hun methode, dat ze alleen maar halleluja verhalen ophangen. Daar zit ik niet op te wachten.’

Iedere methode is zo goed of zo slecht als degene die hem gebruikt. Zo heeft LEAN de naam een verkapte bezuinigingstechniek te zijn (LEAN en MEAN) en zijn SCRUM en AGILE oude wijn in nieuwe zakken, die alleen maar meer administratie opleveren. Provocatief coachen kan ontaarden in onheuse bejegening en kleurendrukdenken in uitsluiting en discriminatie. Zelfs alle heilige boeken kunnen door hun gelovers gebruikt worden voor het uitdragen van extreme doelstellingen en gedragingen.

Wij vinden dat je, als je een methode of instrument gebruikt, je die eerst op jezelf moet testen. Dan weet je waar een ander mee geconfronteerd wordt. We willen niet zover gaan dat we iedere chirurg op zijn eigen vakgebied een operatie willen laten ondergaan, maar een weekje op zaal is nooit weg.

In ons boek over OBM beschrijven we dan ook onze eigen worstelingen met de methode. En de hobbels die we tegenkwamen bij het uitvoeren van OBM-trajecten. Een kleine greep:

  • Er van uitgaan dat iedereen wel snapt waarvoor dit traject ondernomen wordt, of gebruik maken van abstracte termen. Een vage doelstelling geeft vaag resultaat en kan leiden tot misbruik van de methodiek.
  • Gedrag niet duidelijk specificeren. ‘Samenwerken’ heeft vele vormen. Als je beter wilt gaan samenwerken, is het nodig om eerst samen door te spreken om welk gedrag het gaat.
  • De baas verzint de beloning voor het harde werken, de medewerkers raken niet gestimuleerd. Want een beloning is pas een beloning als de ontvanger het als een beloning ziet en erdoor gestimuleerd wordt om verder te gaan op het ingeslagen pad.

 

Meer weten? Lees dan Het a,b,c van OBM, prestatieverbetering door gedragsverandering. Je kunt het bestellen via stop@coachingcarrousel.com.

Geschreven door Francine ten Hoedt

Francine ten Hoedt

Francine ten Hoedt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *