The air that I breathe

The air that I breathe

Al I need is the air that I breath
Al I need is the air that I breath

‘Seks is lekker, maar de liefde bedrijven, schept een band,’ zegt Jason, mijn coachee. ‘Weet je, net zoals dat ouwe liedje van de Hollies. Mijn vader was er gek op. Hij vond dat ze zo mooi omschreven wat het met je doet als je echt verbonden bent met je partner.’

Jason is een echte jobhopper, maar is zo langzamerhand toe aan een vaste baan. Hij wil de liefde bedrijven in plaats van onenightstands om in de metafoor te blijven. Hij weet alleen niet hoe of wat. Hij heeft steeds aanstellingen voor een jaar gehad en dat was meer dan genoeg. Al voor het jaar om was, wist hij eigenlijk al dat hij weg wilde. Het kost hem geen moeite om een nieuwe baan te vinden, wel om hem te houden.

Samen maken we een lijst van bedrijven waar hij gewerkt heeft en de functies die hij heeft vervuld. Het blijken allemaal grote bureaucratieën te zijn met sterke, hiërarchische aansturing. De inhoud van zijn werk vond hij altijd prachtig, maar hij liep steeds tegen muren op als hij een nieuw idee had of iets wilde veranderen. Soms was het de manager die geen heisa wilde, maar veel vaker oudere collega’s die vastgeroest zaten in hun tredmolen van 09.00 – 17.00 uur. Hij voelde zich als een blinde in een betonnen doolhof.

Jason zoekt een week lang op internet naar banen die hij interessant vindt, zonder erop te letten welk bedrijf het is of welke capaciteiten of kwalificaties worden gevraagd. Het wordt een bijzondere collectie, die duidelijk laat zien wat Jason zoekt: een jong bedrijf, waar creativiteit en initiatief gewaardeerd wordt. Waar het niet zozeer gaat om je opleiding, als wel om je drive. Dat had hij zich nooit gerealiseerd. Hij had altijd gezocht op vacatures, die bij zijn leeftijd en opleiding pasten.

Jason kiest de drie vacatures die het meest bij hem passen en belt of ze al vervuld zijn. Zoals te verwachten, wordt hij bij alle drie uitgenodigd op gesprek. Na de gesprekken weet hij precies bij welk bedrijf hij heel graag zou willen werken: het bedrijf waar hij het meest kan leren. Ook dat had hij zich nooit gerealiseerd, hij had altijd alleen naar het salaris gekeken.

Intussen is Jason drie maanden aan de slag bij het bedrijf van zijn keuze. Hij stuurt enthousiaste mailtjes en links naar romantische liedjes. Hij heeft op werkgebied de liefde van zijn leven gevonden!

December 2015

Geschreven door Francine ten Hoedt

Francine ten Hoedt

Francine ten Hoedt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *