Quilten als procesaanpak

Quilten als procesaanpak

OBM

Jaren geleden solliciteerde ik op een managersfunctie. Toen naar mijn ervaring gevraagd werd, zei ik droog: ‘Ik ben moeder van drie pubers.’ Ik werd niet aangenomen. De sollicitatiecommissie begreep duidelijk niet hoeveel managementkwaliteit nodig is om een druk gezin draaiend te houden.

Ik zie het vaker, mensen die privé maatschappelijk betrokken zijn, succes na succes boeken en op het werk stilletjes achter hun bureau zitten. Alsof de kwaliteiten die je privé gebruikt, niet voor het werk bestemd zijn. Of op het werk niet gezien, gewenst of gewaardeerd zijn. Eeuwig zonde!

Een prachtig voorbeeld is quilten: uit een enorme berg schijnbaar willekeurig bij elkaar geraapte lapjes en garens ontstaat een prachtige deken. Het wordt vooral gedaan door oudere dames, die regelmatig samen komen en al babbelend, steekje voor steekje een superproduct maken. In feite bedenken ze een project en voeren het uit.

Stel je voor dat je ieder project op deze manier zou vormgeven. Je ziet een berg werk en je beslist samen wat je ermee gaat doen. Je maakt een plan (het patroon), je alloqueert de middelen (lapjes en garen), je stelt een projectgroep samen (het quiltclubje) en je gaat aan de slag.

Net als projecten op het werk, kent het maken van quilts een deadline, vaak een huwelijk, geboorte of verjaardag.

Het verschil? Geen ingewikkelde structuren, methodieken, projectmanagers en rapportages. De beschikbare tijd gaat alleen in het uitvoeren zitten.

Q = Quality

U = Unity

I  = Inspiration

L = Lots of fun

T = Trust

Deze tekst vormde de basis voor het achterkantje van 16 januari 2015 van de Scheur je los kalender.

Geschreven door Francine ten Hoedt

Francine ten Hoedt

Francine ten Hoedt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *