Mother how are you today?

Mother how are you today?

engelklein

Moeders zijn de meest inspirerende vrouwen op aarde en de meest irritante! Zeker voor hun dochters. Op de een of andere manier weten ze hun kinderen te raken, op een manier die geen ander kan.  Het lijkt een taboe om daarover te praten.

Ik heb intussen een hele reeks vrouwen gecoacht die een lastige relatie met hun moeder hadden. Hoogopgeleide, slimme, assertieve vrouwen, maar zodra hun moeder in beeld kwam … oef! Een greep uit de verhalen, ter lering voor alle moeders!

  • Ik denk dat mijn moeder me niet mag. Ze geeft me nooit een compliment, ze knuffelt me niet. Ze moppert dat ik het altijd te druk heb en nooit bij haar kom, maar ik kom elke week koffiedrinken en twee keer per week even kijken of alles ok is. Mijn zus komt nooit, maar daar mag ik niets over zeggen.
  • Mijn moeder kan zo naar reageren als ik bel. Dan zegt ze dingen als:’Hee, verveel je je soms?’ of ‘Leef je nog?’ om maar vooral duidelijk te maken dat ze vindt dat ik niet vaak genoeg bel. Ze heeft geen idee hoe ze me daarmee kwetst.
  • Mijn moeder bemoeit zich nog steeds met ons leven. Laatst op een feestje heeft ze het vriendje van onze dochter zo af zitten kammen dat de kinderen weggegaan zijn. Hoe durft ze! Het is ons leven, onze dochter en zij heeft niets te zeggen over de vriendjes van onze kinderen.
  • Mijn moeder ziet me niet voor vol aan. Ze vraagt steeds of mijn huis schoon is en of ik genoeg eten in huis heb. Ik heb liever dat ze gezellig thee drinkt en met me kletst, maar dat doet ze niet.
  • Mijn moeder kan van die opmerkingen maken of dingen doen, waardoor ik me zo klein voel. Laatst gingen we bij mijn ouders eten. Haar ogen glijden van top tot teen over me heen en ze zegt: ‘Kind wat een mooie jurk.’ Ik denk dan direct:’Heb ik een verkeerde outfit aan? Zit er een ladder in mijn panty’s? Is mijn jurk te laag uitgesneden?’ Mijn man ligt altijd in een deuk als ik hierover vertel. Maar mij doet het zo zeer!

Wat ik in hun verhalen hoor, is de perfectionistische moeder die haar schepping tot in het oneindige wil vervolmaken, zelfs als ze al 100% bereikt heeft en de dochter die zo haar best doet om te voldoen aan de meetlat van haar moeder, maar nooit de top zal bereiken, simpelweg omdat die top er niet is. En ik vraag me altijd af: zou de dochter net zo’n moeder worden voor haar dochters?

Hier hoor je het liedje van Maywood: Mother how are you today? Een relevante vraag na alle kerstdrukte 🙂

December 2015

Geschreven door Francine ten Hoedt

Francine ten Hoedt

Francine ten Hoedt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *