Moeders mooiste

Moeders mooiste

Liedjes over moeders verhalen over zorgzaamheid, over allesomvattende liefde voor hun kinderen, over altijd bij haar terecht kunnen, een toonbeeld van opofferingsgezindheid. Als alle moeders werkelijk zulke fantastische, smetteloze vrouwen waren, zouden ze afhankelijke, zorgvragende kinderen creëren. Je moet er niet aan denken hoe die als volwassenen zouden zijn.

Lang leve de pubertijd waarin al die zorgzaamheid en liefde op de proef gesteld worden en kinderen gaan experimenteren om hun plekje te vinden als zelfstandige, waardevolle leden van de maatschappij.

 

op t werk doos

 

Je komt ze ook tegen, in ieder team, in ieder bedrijf. Mensen die zo zorgzaam zijn, dat ze zichzelf vergeten. Ze helpen je altijd verder, ook al hebben ze eigenlijk geen tijd. Ze luisteren als je wilt spuien, hoe druk ze het ook hebben. Ze zorgen ervoor dat ieder conflict verdwijnt, al dan niet opgelost. Als ze ziek zijn, is dat voor iedereen merkbaar. Gelukkig zijn ze maar heel zelden ziek.

Het zijn niet altijd vrouwen, er zijn ook mannen die deze kwaliteiten tentoonspreiden. Aan de ene kant is het geweldig om zoveel zorg en liefde tegen te komen. Aan de andere kant, kan al dit moederlijk gedrag een team verstikken in zijn groei.

Bespreek het eens in je team: Hoe is het met jullie team? Wie is de moeder van jullie team en wie de vader? Welke rollen spelen de andere teamleden? Hoe ver zijn jullie in je ontwikkeling? Nog helemaal in de babytijd of al aan het puberen? En als belangrijkste afsluiting: zit iedereen wel in de rol die hij heeft? Zo niet, dan is het tijd om onder moeders vleugels uit te gaan.

Deze tekst vormde de basis van het achterkantje van 11 mei van de Scheur je los kalender 2015.

Geschreven door Francine ten Hoedt

Francine ten Hoedt

Francine ten Hoedt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *