Met wie had jij voor het laatst de slappe lach?

Met wie had jij voor het laatst de slappe lach?

We lopen door de stad, onze dochter en ik. Allebei chagrijnig, omdat die prachtige jurk die ze voor een feest nodig heeft nergens te vinden is. We zijn al zoveel winkels af geweest, maar te klein, te groot, niet in haar maat, te wijde taille, te smalle heupwijdte, niet de juiste kleur en nog meer tegenvallers. We gaan uit pure narigheid naar een koffiebar en laten ons daar verwennen met hazelnootkoffie en brownies. Treurig kijken we naar de hartjes die de barista in het schuim op de koffie heeft getekend. Dan kijken we elkaar aan en er breekt een lach door.

‘Ik wou, dat jij had kunnen zien hoe jij naar die mevrouw in de pashokje keek,’ zegt onze dochter. ‘Alsof je haar wilde wurgen!’
‘Ja, dat wilde ik ook. Die jurk stond je voor geen meter en dan zegt zij dat hij zo mooi is. Zal best, maar niet voor jou!’ Ik ben nog verontwaardigd. Onze dochter grijnst breed.
‘En die andere dan,’ zeg ik gefrustreerd, ‘die wilde je echt de winkeldochter verkopen. Je zag de stofstrepen op de achterkant staan!’
‘Nee, mam, dat hoorde, dat was de stof,’ onze dochter stikt bijna van de lach.
Ineens zie ik de humor er ook van in en lach mee. En ja, dan gaat het natuurlijk helemaal mis. We krijgen de slappe lach en kunnen elkaar niet meer aankijken zonder weer onbedaarlijk in de lach te schieten. Met moeite krijgen we de koffie en koek weg, gelukkig zijn er servetten om te voorkomen dat de kruimels en de spetters in de rondte vliegen. Opgefrist gaan we na een half uurtje weer op pad.

We geven de straatkrantverkoper stralend twee euro, hij glimlacht hartelijk terug en bedankt ons met een liedje. De jongen achter de kassa bij de drogist weet niet wat hem overkomt als onze dochter breed glimlachend de tandpasta en het douchemiddel wil aanpakken. Hij laat blozend de spullen vallen. Een wat oudere dame begint spontaan te lachen als ze ons ziet langslopen en zegt: ‘Wat een leuke dochter hebt u!’ We krijgen een ballon van een sandwichman, omdat we zo vrolijk zijn.

Natuurlijk vinden we die geweldige jurk niet. Dat zou te zoet zijn. Maar we hebben ontzettend veel lol. Zoals ze zegt:
‘Goh mam, het lijkt wel besmettelijk. Net waren we zo chagrijnig als wat en iedereen was chagrijnig terug. Nu hebben we lol en iedereen lacht mee!’

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat lachen ontzettend gezond is. In het artikel Positieve effecten van lachen op je gezondheid staat dat het zelfs schijnt te helpen bij het trainen van je buik, maag en borstspieren en ik heb gehoord dat het zelfs helpt bij het afvallen. Wanneer komt de eerste lach-lijn-therapie?

 

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op www.sophiamagazine.nl.

Geschreven door Philine Spruijt

Philine Spruijt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *