Met welke last loop jij al veel langer rond dan goed voor je is?

Met welke last loop jij al veel langer rond dan goed voor je is?

Marokko dec 2013 236

 

Frank Farrelly is de grondlegger van de provocatieve coaching. Hij ontdekte de methode heel toevallig, toen hij met een patiënt aan het werk was, die hij al heel lang behandelde. Hij had het gevoel dat de patiënt geen steek opschoot met de behandeling en zocht naar een manier om de man verder te helpen. Dat gebeurde voor beiden totaal onverwacht, toen de patiënt voor de negende keer vertelde dat hij zelfmoord wilde plegen. Farrelly reageerde spontaan en vroeg waarom hij het dan niet deed. De patiënt werd boos, hoe kon Farrelly dat nou zeggen. Hij wilde helemaal niet dood. Binnen drie weken kon de patiënt uit de kliniek ontslagen worden. Voor Farrelly een aanwijzing dat provocatie mensen die helemaal vastzitten, in beweging kan krijgen. In de jaren die erna volgden verfijnde hij zijn techniek. Op youtube kun je talloze filmpjes vinden van demonstratiegesprekken die Farrelly, zijn opvolger Kemp en in Nederland Wijnberg, Hollander en Krakers hielden tijdens opleidingen met de deelnemers.

De allermooiste hebben we nergens kunnen terugvinden, maar die ging over een Franse vrouw van in de veertig. Ze kwam met haar hoofd gebogen, haar ogen verscholen onder een dikke pony naast Farrelly zitten. Farrelly vroeg of ze ook Engels sprak. Haar antwoord was wat verwarrend. Ja, ze sprak Engels, maar nee, dat mocht ze niet doen. Farrelly dook er bovenop. Van wie mocht zij geen Frans spreken? Van haar moeder. Hoe oud was ze nu? 42 jaar. Had ze zelf kinderen? Ja, een dochter van 13. Moest die ook altijd alles doen, wat haar moeder zei? Nee, gelukkig deed die dat niet. Waarom zij zelf dan wel?

Het bleef even stil. Toen zei de vrouw, vanachter haar haargordijn: ‘Omdat ik mijn moeder heb vermoord.’ Farrelly vroeg haar dat te herhalen, tot twee keer toe. Daarna zei hij met een glimlach: ‘Dus je bent een moordenares?’ Zij knikte. Hij vroeg wie dat allemaal wisten. Niemand. Ah, dan hadden ze een geheimpje. Zij knikte weer. Hij zou het niet doorvertellen. Ze glimlachten naar elkaar, want ze deelden een geheim. Zij ging iets rechter op zitten en schoof wat haar achter haar oor. Hij vroeg haar te vertellen waarom ze haar moeder vermoord had. Omdat haar moeder haar iets verboden had. Farrelly vroeg prompt of ze hem nou ook ging vermoorden als hij haar iets zou verbieden. Daar moest ze om lachen. Nee, natuurlijk niet.

Het bleek dat haar moeder gedurende de oorlog een affaire met een Amerikaanse soldaat had gehad. Hij was teruggegaan toen ze zwanger was. Daar was de moeder heel verbitterd over. De soldaat had wel contact willen houden met zijn dochter, maar de moeder had dat verboden. De dochter mocht zelfs geen Engels spreken, omdat de moeder zo boos was op de Amerikaanse soldaat. Via internet zocht de soldaat contact met zijn dochter. Toen ze 18 jaar was, kon ze er op reageren. Hij nodigde haar een paar keer uit om naar Amerika te komen en bood haar een vliegticket aan. Van haar moeder moest ze steeds weigeren. De derde keer accepteerde ze de uitnodiging. Toen ze het aan haar moeder vertelde, werd die boos en dreigde met zelfmoord, als ze ging. De dochter ging. De moeder pleegde zelfmoord.

Farrelly vroeg door. De moeder had al eerder zelfmoordpogingen gedaan maar ze waarschuwde altijd op tijd, zodat de dochter haar nog kon redden. Achteraf bleek dan steeds dat ze niet de goede pillen had geslikt of een te lichte dosis had genomen. De laatste keer had de dochter gedacht dat het weer een mislukte poging zou zijn en was doorgereden naar het vliegveld. En zo was ze moordenares geworden, dacht zij.

Dankzij Farrelly’s vragen realiseerde ze zich, dat de zelfmoord de keuze van haar moeder was en niet haar schuld. Dat zij helemaal niet verantwoordelijk was voor het overlijden van haar moeder. Je zag op de film hoe opgelucht ze was. Ze ging rechtop zitten, schudde het haar uit haar gezicht. Het mooiste was nog de glimlach die ze aan Farrelly schonk.

 

 

De Veertig Vileine Vragen reeks bestaat uit vragen die gebaseerd zijn op provocatieve coaching. Als je meer wilt weten, volg dan een van onze workshops. De agenda vind je op www.coachingcarrousel.com

De Veertig Vileine Vragen kun je bestellen door een mail te sturen naar stop@coachingcarrousel.com ovv bestellen Veertig Vileine Vragen voor …. Je vult dan zelf het spel in dat je wilt bestellen. Ook dit jaar bieden we je in het laatste staartje van het jaar aan om de spellen de Veertig Vileine Vragen voor … met korting aan te schaffen. Tot en met 24 december koop je 3 spellen naar keuze à 14,95 en betaal je geen verzendkosten. Je kunt kiezen uit de Veertig Vileine Vragen voor: Jezelf, Geliefden, Conflicten, op het Werk, Coaches, Ondernemers, Ouders van Zorgintensieve kinderen en de Spin in ’t Web.

Bestel je het spel de Veertig Vileine Vragen voor Coaches in deze periode, dan kosten die geen 14,95, maar slechts 12,00 per stuk inclusief btw en verzendkosten. (deze aanbieding geldt niet wanneer er al een andere kortingsregeling van toepassing is)

 

December 2015

Geschreven door Philine Spruijt

Philine Spruijt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *