It doesn’t matter how slowly you go, as long as you don’t stop

It doesn’t matter how slowly you go, as long as you don’t stop

Een coachee belt met de vraag: ‘Hoe kan ik succesvol worden?’ Een interessante vraag, waar veel ZZP-ers mee worstelen. In het eerste gesprek vertelt hij over alles wat hij al gedaan heeft. Hij heeft een keurig businessplan gemaakt, een mooie website laten ontwikkelen, hij heeft een social media strategie ontworpen en hij gaat zeker twee keer per maand naar een netwerkbijeenkomst. Je zou zeggen dat dat allemaal wel een keer opdrachten moet opleveren, maar niets van dat al. Hij is al acht maanden bezig en heeft nog geen klant weten te strikken. Nou ja, geen echte klappers gemaakt.

Hij wordt er moedeloos van. Zo erg, dat hij er zelfs over nadenkt om weer een baan te zoeken. Alleen, hij is bijna vijftig jaar en verwacht niet dat hij ergens aangenomen zal worden. Ongelukkig zit hij in zijn stoel.

De coach vraagt hem wat hij onder succes verstaat. Dat vindt hij een rare vraag. Veel geld verdienen, natuurlijk. Want dat is succes, als je veel klanten hebt en veel geld verdient. Nog verbaasder is hij, als de coach hem vraagt wat succesvoller is, veel klanten of veel geld verdienen. Dat is toch hetzelfde? Tot de coach uitlegt dat sommige mensen veel geld verdienen met weinig klanten, omdat ze hoge tarieven hebben. Andersom zijn er mensen die veel klanten hebben, maar toch op het minimumloon zitten, omdat ze zulke lage tarieven hebben. Toch voelen ze zich allemaal succesvol. De coachee gaat naar huis om na te denken over wat voor hem succes is.

Bij de volgende sessie praten coachee en coach over geld. De coachee zag eerst geld als doel, maar begrijpt al snel dat geld een middel is. Om lekker te leven, om te investeren in zijn bedrijf, om anderen mee te helpen. Wat is de echte doelstelling van zijn bedrijf?

Stap voor stap gaan ze na waar de OMA (opvattingen, meningen en aannames) van de coachee zitten, waardoor hij zich niet succesvol voelt. Naarmate hij meer OMA thuis laat, wordt zijn gedrag ook anders. Van mopperende, ongewild zelfstandig geworden professional naar ondernemer met drive voor zijn eigen bedrijf.

4

De Veertig Vileine Vragen kun je bestellen door een mail te sturen naar stop@coachingcarrousel.com ovv bestellen Veertig Vileine Vragen voor …. Je vult dan zelf het spel in dat je wilt bestellen. Ook dit jaar bieden we je in het laatste staartje van het jaar aan om de spellen de Veertig Vileine Vragen voor … met korting aan te schaffen. Tot en met 24 december koop je 3 spellen naar keuze à 14,95 en betaal je geen verzendkosten. Je kunt kiezen uit de Veertig Vileine Vragen voor: Jezelf, Geliefden, Conflicten, op het Werk, Coaches, Ondernemers, Ouders van Zorgintensieve kinderen en de Spin in ’t Web.

Bestel je het spel de Veertig Vileine Vragen voor Coaches, in deze periode, dan kosten die geen 14,95, maar slechts 12,00 per stuk inclusief btw en verzendkosten. (deze aanbieding geldt niet wanneer er al een andere kortingsregeling van toepassing is)

December 2015

Geschreven door Philine Spruijt

Philine Spruijt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *