Ik herken mijn grens pas als deze met voeten getreden is

Ik herken mijn grens pas als deze met voeten getreden is

Nelleke en Henk zijn al ruim 30 jaar samen. Ze hebben vier prachtige kinderen. Gelukkig leven hun beider ouders nog. De relatie met hen is goed. Ach, natuurlijk zijn er wel eens kleine irritaties, daar valt mee te leven

Nelleke en haar jongste zoon Erik zijn in dezelfde maand jarig en vieren het dit jaar wat uitgebreider dan anders want Erik wordt 18. De laatste telg die ze naar volwassenheid hebben begeleid!

Alle gasten zijn rond theetijd uitgenodigd.

Daags voor de feestelijkheden bellen Suzanne en Jan, de ouders van Henk met de vraag of zij wat eerder kunnen komen, dat komt hen namelijk beter uit. Omdat Nelleke en Henk de hele ochtend bezig zullen zijn met de voorbereidingen vragen ze hun (schoon)ouders om toch vooral ‘s middags tegelijk met de andere gasten te komen.

De ochtend van het feest gaat om 10.00 uur de deurbel. Suzanne en Jan lopen vrolijk binnen en feliciteren Nelleke en Erik. En dan gebeurt wat niemand ooit verwacht had: Nelleke ontploft. Ze gaat behoorlijk tekeer tegen haar schoonouders, haar bewoordingen zijn niet mis!

Suzanne ontploft ook. En ook zij zeft lelijke dingen. Jan begroet ondertussen ‘rustig’ zijn zoon.

De opmerking van Suzanne dat zij en Jan de feestjes bij Nelleke en Henk toch nooit leuk vinden doet voor Nelle de deur dicht. En zij doet de buitendeur voor haar schoonouders open en zegt dat ze dan maar moeten gaan. En dat doen ze.

Nelleke is vreselijk geschrokken van haar eigen uitbarsting. Ze stelt alles in het werk om met haar schoonouders in gesprek te komen. Ze spreken elkaar een paar keer over de telefoon. Ze biedt haar verontschuldigingen aan. Ook Henk, die gelukkig pal achter zijn echtgenote staat, praat met zijn ouders. Het levert alleen maar onaangename gesprekken op met nog onaangenamer beschuldigingen, vooral richting Nelleke.

Nelleke wil heel graag dat het goed komt. Voor haar kinderen, voor Henk. Ze is bereid zelf een stapje terug te doen. Ze wil graag met hen gaan praten, maar ziet er tegenop dat te doen omdat ze verwacht dat ze niet voor rede vatbaar zullen zijn. Dat heeft de ervaring met haar schoonouders haar geleerd.

 

Ze weet het even niet meer. Wat zou jij doen in Nellekes situatie?

 

Geschreven door Philine Spruijt

Philine Spruijt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *