Hoe meer geloven, hoe meer vreugd

Hoe meer geloven, hoe meer vreugd

?????????????

Met kerst waren we eens in een echt Duits familiehotel: vader zwaaide de scepter en hield de gasten bezig. Moeder stond met een paar dochters in de keuken en zonen en hun vrienden deden allerhande klussen. Als we alle ornamenten en versierselen in het hotel zo bekeken, leek de familie behoorlijk gelovig. We waren dan ook heel benieuwd hoe het met de kerstdagen zou gaan. Het hele hotel zat mudjevol gasten.

Op 25 december verschenen de gasten feestelijk uitgedost aan het diner, dat stipt om 19.00 uur geserveerd zou worden. De eetkamer was versierd met een half uitgevallen kerstboom, op de tafels stonden kaarsen in een potje. Aan de zijkant van de eetkamer was een driedelig buffet neergezet: voorgerecht, hoofdgerecht en dessert. Een vriendelijke jongeman die we nog niet eerder hadden gezien, heette ons van harte welkom en vertelde dat hij vanavond de gastheer was. Hij legde uit hoe het buffet werkte en als we iets wilden drinken, zou hij het graag voor ons inschenken. De familie vierde zelf kerst thuis.

Een collectief gevoel van medelijden leek zich meester te maken van de groep. Wat zielig voor die jongen dat hij wel moest werken terwijl de familie lekker aan de kerstdis zat! Hij werd extra vriendelijk behandeld, terwijl de opmerkingen over het ongezellige diner en de weinig hartelijke familie niet van de lucht waren. Tot een van de gasten aan onze gastheer vroeg of hij het niet ongezellig vond om met kerst te werken.

‘Nee, mevrouw, ik ben boeddhist, wij vieren geen kerstmis. Daarom help ik altijd bij christelijke feestdagen en mijn vrienden helpen ons bij onze feestdagen. Zo kunnen we allemaal ons geloof vieren en toch gasten ontvangen.’ En met een knipoog: ‘Met kerst moet er toch altijd plek zijn in de herberg?’

Deze tekst staat op 25 december 2015 in de Scheur je Los Coachingskalender, het meest succesvolle managementboek van het jaar, als het een boek zou zijn. Je kunt de kalender van 2016 bestellen via Managementboek.nl, met 70 bijdragen van mijn hand.

Geschreven door Francine ten Hoedt

Francine ten Hoedt

Francine ten Hoedt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *