Hoe lang koester jij conflicten?

Hoe lang koester jij conflicten?

‘Ik wil graag leren beter met conflicten om te gaan,’ zegt Jacomijn. Het is ons eerste coachingsgesprek en ze legt uit wat haar ontwikkelvraag is. ‘Ik heb de afgelopen jaren verschrikkelijke ruzies gehad met een paar hartsvriendinnen en het lukte niet om het weer goed te maken. Dat wil ik nu wel eens kunnen.’

Een mooie vraag, alleen weet ik nog steeds niet wat Jacomijn dan echt wil leren.  Ik vraag haar om eens te vertellen over een heftig conflict dat ze gehad heeft.

Ruzie om mijn zoon

‘Dat was met mijn beste vriendin, Barbara. We kennen elkaar nog van de havo. Allebei gingen we naar de secretaresseopleiding, onze mannen zijn vrienden van elkaar, we kregen in hetzelfde jaar ons eerste kind. Vaak gingen we samen stappen en dan pasten onze mannen op de kinderen. We hadden het ontzettend leuk met zijn allen. Tot dat zij op een keer een opmerking maakte over onze zoon Jamie. Die vond ze zo agressief naar andere kinderen. Ik werd ontzettend boos op haar. We hadden  ook al van andere ouders en van school gehoord dat Jamie zo naar kon doen naar andere kinderen, maar ik had niet verwacht dat Barbara daar ook een schepje bovenop zou doen.

Slechthorend

Bij de schooldokter bleek dat Jamies gehoor heel erg slecht was. Hij hoorde mensen niet aankomen en schrok zich steeds wild als er ineens iemand een hand op zijn schouder legde. Dan ging hij bijten en slaan.

Ik was blij dat we nu eindelijk wisten wat er aan de hand was met Jamie. Hij ging van de gewone basisschool af naar een speciale school voor dove en slechthorende kinderen. Daar is hij helemaal opgebloeid en hij doet het heel erg goed. Hij heeft volop vriendjes en is helemaal niet agressief meer.

Barbara was er als de kippen bij om te roepen hoe blij ze voor ons was dat het zo goed gaat met Jamie. De heks. Zij is alleen maar blij dat er niets met haar kinderen aan de hand is.

Ik zag haar steeds langs lopen met andere moeders van de basisschool. Dan hadden ze het druk met verhalen over hun kinderen. Bij ons kwamen ze niet meer. Dat vond ik best jammer voor die mannen. Die waren goed bevriend, maar ja, door dat gedoe van Barbara is er wel een breuk tussen onze families gekomen en ik verwachtte wel dat Jimmy, mijn man, onze zoon en mij steunde.’

Oud zeer

Als ik haar vraag hoe oud Jamie nu is, blijkt hij al negentien jaar te zijn. Hij studeert in Enschede. Ze is ontzettend trots op hem, dat hij, ondanks zijn handicap, toch zo ver heeft weten te komen.

‘Maar hoe lang geleden speelde dit allemaal?’ vraag ik benieuwd.

‘Toen ze op de kleuterschool zaten. Dat is nu vijftien jaar geleden.’ zegt Jacomijn. ‘Maar ik vind nog steeds dat Barbara toen helemaal fout zat.’

Hoe lang koester jij conflicten?

 

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op www.sophiamagazine.nl.

Geschreven door Philine Spruijt

Philine Spruijt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *