Hoe is jouw balans tussen privé en werk?

Hoe is jouw balans tussen privé en werk?

Bij een van onze Vileine Vragen workshops trekt een vrouw die vraag. Tot grote schrik van haar tafelgenoten barst ze spontaan in huilen uit. Ze probeert nog alle goedbedoelde zakdoeken, schouders en hulp af te weren, maar de tranen blijven komen.

Als ze een beetje gekalmeerd is, vertelt ze haar verhaal. Haar vader is zwaar dement en heeft veel zorg nodig. Haar moeder kan het allemaal niet meer aan, dus valt zij regelmatig in. Ze is getrouwd met een man die manisch-depressief is. Hij kan niet werken, daarom is zij kostwinner. Gelukkig heeft ze een heel goede baan, met een prachtsalaris. Dat is wel nodig ook, want hun kinderen studeren en zijn nog lang niet klaar. Maar haar baan vraagt ook veel van haar. Ze heeft allerlei verantwoordelijkheden en veel deadlines.

We zijn allemaal een beetje stil. Wat heeft ze veel op haar bordje. Een tafelgenoot vraagt oprecht geïnteresseerd: ‘Mens, hoe hou je dat vol?’

Niet dus, daarom deze huilbui. Ze is zo moe, ze voelt zich zo uitgewoond, ze weet niet hoe ze balans kan vinden. Gelukkig hebben de andere deelnemers talloze tips voor haar. Die geven we graag door!

  1. Kijk eens wat de meeste energie opslurpt en delegeer dat.
  2. Kijk eens wat de meeste energie geeft en doe dat vaker.
  3. Schakel je kinderen in. Als ze kunnen studeren, kunnen ze ook in het huishouden helpen, of het nou thuis is of bij opa en oma.
  4. Bouw rustpauzes voor jezelf in.
  5. Bespreek met je man wat hij wel kan doen thuis, zodat je daar een moment van ontspanning vindt als je thuiskomt.

En de allerbelangrijkste:

  1. Zeg eens ‘NEE’.

 

De Veertig Vileine Vragen voor… is een reeks spellen om goede gesprekken te hebben, die verder gaan dan de oppervlakte. We hebben ze ontworpen, omdat we weten hoe sterk mensen zijn en hoezeer ze elkaar kunnen helpen. Meer info? stop@coachingcarrousel.com.

 

December 2015

Geschreven door Philine Spruijt

Philine Spruijt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *