Hoe gebruik jij je invloed als er besluiten genomen worden?

Hoe gebruik jij je invloed als er besluiten genomen worden?

Stop-tegel

Willy is een spontane, energieke vrouw die graag haar handjes laat wapperen. Ze is aangenomen op een beleidsafdeling van een gemeente. Ze helpt mee het jongerenbeleid in de gemeente vorm te geven. Bij haar sollicitatie is nadrukkelijk aangegeven dat van haar verwacht wordt, dat ze een frisse wind door de organisatie laat waaien.

Maar ze loopt steeds tegen muren op. Ieder voorstel dat ze doet, kan rekenen op forse kritiek van haar collega’s. Ze zeggen dat ze te weinig weet van de gemeenteorganisatie, van de bewoners van de gemeente en van de doelgroep. Ze kan geen nota’s schrijven, want die voldoen niet aan het format dat staat omschreven in het handboek.

Willy heeft haar nood geklaagd bij haar manager, die bij het sollicitatiegesprek zat. Hij heeft alleen maar zijn hoofd geschud en gezegd; ‘Ik had zo gehoopt dat jij anders zou zijn. Je stelt me echt teleur.’

Met haar coach doet ze een cirkel van invloed en betrokkenheid. Ze is veel meer betrokken dan ze invloed heeft. Ze kan nu verschillende dingen doen.

  1. Ze kan berusten in haar situatie en zich mee laten stromen met de rest. Al krijgt ze spontaan pukkels alleen al bij de gedachte.
  2. Ze kan doorgaan als een Don Quichotta en zich helemaal stuk lopen.
  3. Ze kan weggaan naar een andere organisatie.
  4. Ze kan proberen haar invloed te vergroten.

Dat laatste trekt haar wel. Ze gaat naar de bijeenkomsten van de politieke partij van de wethouder die het jongerenbeleid in portefeuille heeft. Ze zoekt en leest alle informatie over het jongeren beleid van de afgelopen tien jaar. Ze gaat op onderzoek om uit te vinden wat jongeren nou echt nodig hebben. Ze neemt contact op met haar voorgangers en vraagt hun advies en mening. Binnen een half jaar heeft zij zoveel kennis, met bijbehorende cijfers, dat ze alle kritiek op haar voorstellen kan wegwuiven. Daarnaast heeft ze ook zoveel vrienden weten te maken, dat er naar haar geluisterd wordt. Haar invloed en betrokkenheid zijn nu even groot. En haar manager? Die is maar wat blij met zo’n geweldige kracht.

 

De Veertig Vileine Vragen voor… is een reeks spellen om goede gesprekken te hebben, die verder gaan dan de oppervlakte. We hebben ze ontworpen, omdat we weten hoe sterk mensen zijn en hoezeer ze elkaar kunnen helpen. Meer info? stop@coachingcarrousel.com.

Geschreven door Philine Spruijt

Philine Spruijt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *