Hoe gaat het met je?

Hoe gaat het met je?

Een vraag die gemakkelijk gesteld wordt en waarvan het maar de vraag is of degene die hem stelt ook op een antwoord zit te wachten. Net zo goed als het de vraag is of je er eerlijk op antwoordt. Hoe gaat het met je? is meestal bedoeld als een teken dat de ander je herkent en niet de start van een diepgaand gesprek. Je zegt Goed, en met jou? De ander zegt Goed en het contact is voorbij. Je blijft niet eens stilstaan om dit gesprekje te voeren.
Philineheeft een gloeiende hekel aan dit soort vluchtige contacten en geeft er, hoe kan het ook anders, haar speciale coachdraai aan. Als de ander zegt Het gaat goed! zegt zij vilein: En hoe komt dat? Reken maar dat je dan echt in gesprek komt.

De bemanning van de ons cruiseship the Celebrity Constellation was er vast ook op getraind om aan iedereen met een stralende glimlach te vragen: How are you today? Maar wat ze ook deden, was stil staan en wachten op een antwoord. Ze wilden echt weten wat je vindt van het schip, van het eten, van de reis, van de kamer, van de verzorging. Dat geeft je als gast een enorm welkom gevoel, maar het is ook een snelle en slimme manier van feedback uitwisselen. Want als je iets niet goed vindt, wordt het direct geregeld. En als je alles wel in orde vindt, krijg je een innig tevreden glimlach en een bedankje.

Ik moest direct denken aan die ene topmanager die ik ooit interviewde voor mijn onderzoek. Hij vertelde dat hij elke week korte gesprekjes hield met ieder van zijn ca 200 medewerkers. Dat lijkt heel tijdrovend, maar daardoor wist hij precies wat er aan de hand was in zijn unit en waren er vrijwel nooit problemen. Het ziekteverzuim was ook opvallend laag. Want als er niets aan de hand was, waren de gesprekjes heel kort en als er wel een kink in de kabel dreigde, kwamen zijn medewerkers dat vertellen. Hij was immers altijd geïnteresseerd in hoe het met hen ging.

Als je echt verbinding wilt maken met iemand, vraag dan niet alleen: Hoe gaat het? Maar blijf even stilstaan en luister naar het waarom.

Geschreven door Francine ten Hoedt

Francine ten Hoedt

Francine ten Hoedt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *