Hoe dicht mogen mensen bij jou komen?

Hoe dicht mogen mensen bij jou komen?

De manager

‘Er is een klacht wegens ongewenste intimiteit tegen mij ingediend,’ vertelt de manager. Hij is er helemaal van ondersteboven. ‘Ik heb sinds een maand een nieuwe secretaresse. Ik vind haar een aardig mens, we kunnen goed samen werken. Een week of twee geleden wilde ze uitleg over iets. Zij zat achter haar computer, ik ben naast haar komen staan en wees op het scherm wat dingen aan. Ik merkte wel dat ze wat weg draaide en haar stoel opschoof. Dat vond ik wel fijn, want toen kon ik er beter bij. Maar toen ik weg ging, keek ze me heel vreemd aan. Had ik toen maar gevraagd wat er aan de hand was. De volgende dag nam ze vrij en daarna meldde ze zich ziek. En toen kwam HRM met de mededeling dat ze een klacht heeft ingediend. Maar ik heb haar niet eens aangeraakt!’

De secretaresse

‘Ik ben bang voor mijn nieuwe baas,’ vertelt de secretaresse. ‘Al vanaf de eerste dag kwam hij steeds heel dicht bij me staan. Hij probeerde me steeds aan te raken, al deed hij alsof het complimentjes waren. Je weet wel, een schouderklopje, een hand op je arm, een high-five. Ik kreeg het steeds benauwder. Waarom moest die man steeds aan me zitten?

Een week of twee geleden barstte de bom. Ik moest hem iets vragen over een document, toen kwam hij naast me staan en boog zich helemaal over me heen. Ik kreeg haast geen adem meer. Hij legde nog net niet zijn arm over mijn schouder. Toen ik wegschoof, volgde hij me en probeerde nog dichterbij te komen. Ik wist niet hoe gauw ik weg moest komen. De volgende dag heb ik vrij genomen, maar ik voelde me zo bedreigd, dat ik me ziek gemeld heb. De vertrouwenspersoon heeft me geholpen een klacht wegens ongewenste intimiteit in te dienen tegen hem. Zo’n man mag niet met vrouwen werken!’

De HRM’er

‘Het is zo’n triest verhaal,’ vertelt de HRM’er. ‘Een paar weken geleden heeft een secretaresse een klacht wegens ongewenste intimiteit tegen haar manager ingediend. Wij stonden allemaal perplex. De man is al opa en gedraagt zich ook zo. Je kunt altijd bij hem terecht met je vragen, problemen en emoties. Hij raakt mensen gemakkelijk aan, dat wel, maar daar zit nooit een seksuele lading achter. Daarbij kan hij je een dikke knuffel geven, als je verdriet hebt of juist als je ergens heel blij mee bent. Hij geeft schouderklopjes, schudt iedereen de hand, of je nou man of vrouw bent.

De secretaresse is nieuw, ze is pas een maand bij onze divisie. Een ontzettend leuk en deskundig mens met fantastische recensies van haar vorige managers uit andere divisies. We waren allemaal blij dat ze erbij kwam, want het is heel druk bij ons. We hebben haar juist bij deze manager gezet, omdat hij zoveel weet over onze divisie en haar zoveel kan leren. En nu heeft ze die klacht ingediend. Ik weet niet wat er gebeurd is tussen die twee. Zij voelt zich aangerand, hij zegt niets te hebben gedaan. Bij een ongewenste intimiteit gaat het erom wat de klager heeft gevoeld, dat is leidend. Maar voor hem moet het zo verschrikkelijk zijn.’

Aanraken, wel of niet gewenst?

Persoonlijke ruimte, de uitdrukking zegt het al, gaat er over hoe dicht mensen bij je mogen komen. Dat is per mens verschillend, zowel hoever je zelf dichtbij laat komen als welke mensen je dichtbij laat komen. Meestal mogen je partner, kinderen en vertrouwde familieleden en vrienden heel dichtbij komen. Voor anderen geldt dat ze je persoonlijke ruimte dienen te respecteren. Alleen die ruimte verschilt dus ook per persoon. Sommige mensen vinden het geen enkel probleem om anderen, wie dan ook, aan te raken en aangeraakt te worden, anderen zijn daar veel terughoudender in.

Communiceer!

Hoe voorkom je nou dat je intenties verkeerd begrepen worden? Als je van het aanrakerige type bent, vertel dat dan en vraag of je iemand mag huggen, knuffelen of schouderkloppen. Daarmee geef je niet alleen de ander de kans om te weigeren, maar het gebaar krijgt daardoor ook veel meer waarde, het wordt niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk gedeeld.

Als je er een hekel aan hebt om aangeraakt te worden, zeg dat dan ook. Want hoe kunnen mensen weten wat jij voelt, als je ze dat niet vertelt?

Meer lezen over persoonlijke ruimte?  http://lichaamstaal.nl/afstand.html en http://www.omgevingspsycholoog.nl/persoonlijke-ruimte/ .

 

Dit artikel werd eerder gepubliceerd op www.sophiamagazine.nl.

Geschreven door Philine Spruijt

Philine Spruijt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *