Grenzeloos goed

Grenzeloos goed

Francine1Elsemieke heeft zich drie jaar geleden, na een vriendschappelijke scheiding, zelfstandig gevestigd als boekhouder. Ze ziet haar ex nog wekelijks, dan komt hij eten en blijft slapen. ‘For old time sakes’ zoals hij zegt. Ze heeft veel klanten met een klein budget, waardoor ze veel werk verricht voor weinig fee. Maar de klanten zijn erg tevreden.

Samen met haar zusje heeft ze de zorg voor hun moeder van 83. Geestelijk is moeder helemaal bij, maar lichamelijk gaat het steeds slechter. Ze zou naar een verpleeghuis moeten, maar moeder wil niet. Haar zusje woont verder weg en kan niet zo vaak komen. Elsemieke gaat dagelijks even langs.

Elsemieke helpt op zaterdag in de sieradenwinkel van een vriendin, die geen hulp kan krijgen. Ook al speelt ze al jaren niet meer, toch is Elsemieke nog steeds onbezoldigd penningmeester van de hockeyclub. Ze hebben nog steeds geen ander kunnen vinden.

Sinds een half jaar is haar jongste dochter weer thuis komen wonen, omdat ze haar studie heeft opgegeven en nog niet weet wat ze wil gaan doen. Ze heeft geen inkomen en verwacht dat haar moeder voor haar zorgt.

Een tijdje geleden vertelden haar zoon en schoondochter dat ze hun eerste kindje verwachtten. Elsemieke was heel blij, tot ze hoorde dat ze dan twee dagen per week op de kleine mocht passen. Ineens knapte er iets. Tot haar grote ontzetting heeft ze ‘nee’ gezegd tegen haar schoondochter. Elsemieke is zo van zichzelf geschrokken dat ze een coach heeft opgezocht. Ze is moe, verdrietig, boos en vooral verbaasd om haar eigen reactie.

Elsemieke is geen dom blontje of suffe muts. Ze heeft alleen nooit geleerd om haar grenzen aan te geven. Stapje voor stapje is ze bezig haar belemmerende overtuigingen en alle daarbij behorende ballast los te laten. Ze geniet immens van de vrijheid die ze heeft, zonder haar ex, de sieradenwinkel en de hockeyclub. Haar tarief heeft ze intussen verhoogd en ineens krijgt ze veel kapitaalkrachtiger klanten. En intussen is ze fulltime oma en geen parttime oppasmoeder.

Geschreven door Francine ten Hoedt

Francine ten Hoedt

Francine ten Hoedt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *