Greenfield en utopie

Greenfield en utopie

op t werk doos

Je kent vast wel het televisieprogramma Utopia. Doel van het programma was dat de deelnemers een totaal nieuwe staat gingen vormen, waar eigen regels en mogelijkheden golden. De deelnemers kregen een lap grond, wat geld als startkapitaal en mochten verder hun staat inrichten naar eigen goeddunken. Daarvoor kregen ze een jaar de tijd.

 

In feite is dit een maatschappelijke vertaling van de Greenfieldprojecten die in de ICT goed werken. Het idee is dat je, om een innovatie echt van de grond te krijgen, het project niet moet belasten met de resultaten uit het verleden, maar dat je van scratch af aan moet starten. Zoals bij de netwerken voor mobiel telefoonverkeer. De eerste netwerken waren al snel te traag en verouderd. Er is niet gekozen om deze netwerken te innoveren,  er werd een volledig nieuw net gebouwd, dat voldeed aan de nieuwe eisen.

 

Bij Utopia was goed te zien, welke risico’s een Greenfieldproject loopt.

  • De eigen achtergrond van de deelnemers: zij brachten hun eigen rugzak met spullen mee. Dat bracht al snel de verschillen tussen de deelnemers aan het licht. De een had spullen om een jaar te overleven, de ander nam lukraak wat mee.
  • Het gedrag van de deelnemers in de eerste dagen: de een wilde sparen voor slechte tijden, de ander wilde nog even brassen, voor de slechte tijden aanbraken.
  • Sommige deelnemers wilden echt een nieuwe staat bouwen, anderen konden zich niet losmaken van de staat die zij kenden.
  • De buitenwereld kon naar binnen gehaald worden, daardoor was het moeilijk om totaal opnieuw te beginnen.

 

Mocht je ooit aan een Greenfieldproject beginnen, kijk dan eerst met alle projectleden naar de eerste afleveringen van Utopia. Dan leef je nog lang en gelukkig.

 

Deze tekst vormde de basis voor het achterkantje van 10 april van de Scheur je los kalender.

Geschreven door Francine ten Hoedt

Francine ten Hoedt

Francine ten Hoedt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *