Enge klanten

Enge klanten

halloween

Tom is fotograaf en werkt al jaren voor zichzelf. Hij maakt prachtige foto’s, zijn klanten zijn altijd meer dan tevreden met de resultaten. Toch verwijzen ze nooit naar hem door. Al mopperend meldt Tom zich bij een coach. Hij wil meer werk, meer klanten, meer bekendheid. Op deze manier lukt het niet.

De coach vraagt hem over zijn klanten en over zijn werkwijze. Tom vertelt over een voorval dat hem aan het nadenken heeft gezet. Toen de dochter van een oude vriend ging trouwen, heeft hij gratis een trouwreportage gemaakt. Ze waren enthousiast over de foto’s en leken heel dankbaar. Aan hen durfde Tom  wel te vragen wat zij van zijn service vonden.

Het antwoord verraste en verbaasde hem.  Het stel vond de foto’s wel mooi, maar was niet blij met de manier waarop hij met de andere gasten was omgegaan. Omdat hij zo bezig was om de beste plaatjes te schieten, had hij niet doorgehad dat de moeder van de bruidegom niets kon zien van het aansnijden van de huwelijkstaart. Hij had letterlijk bij verschillende gasten op de tenen gestaan en anderen bijna omver gelopen.

Tom begreep niet waarom dat erg was. Het was immers zijn taak om hun bijzondere dag zo goed mogelijk vast te leggen? En die andere gasten zagen toch ook waar hij mee bezig was? Hadden ze dan liever kiekjes die iedereen al met zijn telefoon maakt?

De coach en Tom praten samen over taakgerichtheid en over relatiegerichtheid. Als deskundige ben je bezig met de hoogste kwaliteit van wat je ook maar aan te bieden hebt. Vaak hebben je klanten geen behoefte aan die hoogste kwaliteit, maar aan een product waar zij verder mee kunnen. Absoluut niet volmaakt, maar wel passend bij de klant. Daarom is het zo belangrijk om een relatie met je klant op te bouwen. Dan weet je precies wat hij nodig heeft en kun je hem meenemen op de tocht naar jouw ideale product.

 

December 2015

Geschreven door Francine ten Hoedt

Francine ten Hoedt

Francine ten Hoedt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *