Contrasten versterken elkaar

Contrasten versterken elkaar

contrasten

Ruim tien jaar geleden, nog voor het Obama-tijdperk, maakten we een reisje naar Amerika. Op onze eerste dag gingen we naar Los Angeles en kwamen bij het Manns Chinese Theater (intussen TCL Chinese Theatre) We bewonderden de handafdrukken van talloze sterren en liepen door het gebouw en erom heen, toen mijn oog viel op een enorme Amerikaanse vlag, die op het parkeerterrein wapperde. Wat zou nou een mooiere foto kunnen zijn dan mijn man, Richard, voor de Stars & Stripes op onze allereerste dag in The States?
We liepen er naar toe, maar werden direct tegengehouden door een groepje agenten. Het was streng verboden om het parkeerterrein te betreden, vertelde eentje nogal bars. Geschrokken en verbaasd deden we een paar stappen achteruit.
Toen was er die ene agent, die vroeg: ‘Wat wilde u eigenlijk doen?’ Ik legde hem uit dat het onze eerste dag in Amerika was en dat ik een foto van mijn man voor de vlag wilde maken. Hij begon helemaal te stralen. Hij nam ons mee het parkeerterrein op en liet zien waar ik het best kon gaan staan om een echt mooie foto te maken. Hij vertelde en passant dat ze de set moesten vrijhouden omdat er een filmopname zou zijn en als we even zouden wachtten, dan konden we Clint Eastwood zien. Maar eerst maar eens onze foto maken. Hij vond het prachtig dat ik hem mee op de foto vroeg. Hand in hand vrienden!
Dit werd voor mij de meest zeggende foto van de hele reis. Een zwarte agent in een donkerblauw uniform tegenover mijn witte man in zomerse vakantieoutfit, handen schuddend voor de Amerikaanse vlag.
Licht zie je beter als het donker is. Wit schittert meer als je het tegen zwart aanhoudt en andersom, zwart lijkt donkerder als je het naast wit zet.
Dat geldt ook voor de werkvloer, waar er steeds meer tegenstellingen tussen mensen lijken te zijn: de oudjes en de jonkies, de gelovigen en de niet gelovigen, de verschillende geloven, de vele kleuren met eigen achtergronden, vrouwen en mannen, gestudeerd en in de praktijk gegroeid. Dat kan makkelijk leiden tot ik-jij denken. Het kan ook tot betere resultaten leiden, zolang je elkaar maar vraagt om uitleg.
Elkaar beter leren kennen? Speel dan eens een van de Veertig Vileine Vragen spellen van de CoachingCarrousel www.coachingcarrousel.com.

Op 9 september houden we de nieuwste editie ten doop: Veertig Vileine Vragen voor geluk.  Voel je vooral uitgenodigd!

vvv geluk

Geschreven door Francine ten Hoedt

Francine ten Hoedt

Francine ten Hoedt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *