Conflictcoaching: over dikke muren en onvermoede kwaliteiten

Conflictcoaching: over dikke muren en onvermoede kwaliteiten

Dia1

 

Johanna bezoekt voor de eerste keer haar coach. Ze is na een stevig beoordelingsgesprek door haar leidinggevende geadviseerd zich te laten coachen. De coach merkt dat Johanna een dikke muur om zich heen heeft opgetrokken. Praat onafgebroken en steeds over anderen, wat die allemaal fout doen in haar ogen, hoe zij zich daar aan ergert en over de conflicten die dat oplevert en hemelt zichzelf ondertussen stevig op. Als anderen het nou eens beter zouden doen, net zo gedreven, betrokken en perfectionistisch zouden zijn als zij, dan zou het een stuk beter gaan met het bedrijf.

 

Wolkjes

De ‘wolkjes’ in het hoofd van de coach stromen over. Wolkjes zijn de gedachten die je hebt bij het verhaal dat de ander je vertelt. Vaak worden deze niet uitgesproken. Omdat gedachten ongecensureerd zijn. Dat is jammer want de essentie van die gedachten is vaak heel helpend voor de coachee omdat de confrontatie de haar of hem wel eens ‘in beweging’ zou kunnen krijgen.

De coach is spreekt die wolkjes uit naar Johanna. Één ervan is: ‘het klinkt nogal arrogant zoals jij over je collega’s praat. Het lijkt wel alsof zij niets goed doen en jij de waarheid in pacht hebt.’

Johanna reageert verward en lijkt ook een beetje boos te worden. De coach vraagt of het mogelijk zou kunnen zijn dat zij zich aan het gedrag van haar collega’s ergert en daardoor steeds dwingender haar eigen overtuigingen op hen plakt. Daar kunnen die collega’s natuurlijk niets tegenop en gaan zich dan steeds slechter gedragen, in de ogen van Johanna.

‘Tsja, dat zou best kunnen.’ Zegt Johanna hardop. ‘Maar wat moet ik dan doen?’

 

Kernkwadranten maken veel duidelijk!

De coach legt haar het principe van het kernkwadrant uit. Eerst kijkt Johanna naar haar eigen kwaliteiten, valkuilen, uitdagingen en allergieën. Vooral in die laatste categorie herkent ze haar collega’s. Dan maken ze een dubbelkwadrant van Johanna en één van die ‘waardeloze’ collega’s. De wisselwerking tussen de valkuilen van beiden die de conflicten oproept is voor haar een eye-opener en ook de wetenschap dat er achter de valkuilen van het gedrag van de ander een kwaliteit zit geeft haar ruimte om anders naar haar collega te kijken.

 

Johanna is blij. De coach ook.

 

 

Geschreven door Philine Spruijt

Philine Spruijt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *