Als we er zelf niet uitkomen, bellen we jullie!

Als we er zelf niet uitkomen, bellen we jullie!

203

Dat horen we regelmatig van onze opdrachtgevers. Na fusies en reorganisaties, herverdeling van taken en kantelingen van afdelingen is er altijd veel stof opgewaaid. Een groot deel kunnen de managers, met hulp van P&O zelf oplossen. Voor de situaties die zij te heftig vinden, bellen ze ons.

Bij zulke ingewikkelde situaties zijn er altijd mensen die zich erg gekwetst voelen. Door het verloop van de veranderingen, door collega’s of, nog erger, door hun manager. Ze hebben vertrouwen gesteld in de mensen om hen heen en in de organisatie en dat vertrouwen is in hun ogen beschaamd. Ze voelen zich niet veilig meer en weten niet hoe verder. Dat is voor ons ook altijd een vraag, omdat het heel erg ligt aan de medewerker of er een happy end kan komen.

Soms voelen mensen zo gekwetst, dat ze geen relativeringsvermogen hebben, dat ze wat er op het werk gebeurt niet meer in perspectief kunnen zien. Die mensen zijn zover geëscaleerd, dat ze ook ons als hun tegenstander zien, omdat we worden betaald door hun baas. Dan hebben we een paar intensieve gesprekken.

Soms zijn mensen veerkrachtig genoeg om te beseffen dat het een vervelende periode was en dat ze, om verder te kunnen, een streep onder alles moeten trekken. Maar hoe, dat weten ze niet. Wat wij ze aanraden, is om de dingen vanuit een ander perspectief te bekijken.

  1. Je bent geen slachtoffer, je bent onderdeel van het geheel. Jij hebt ook een steentje bijgedragen aan de situatie of het proces.
  2. Als jij bang bent voor een ander, geef je die ander ruimte om jouw angst tegen je te gebruiken. Wat maakt je zo angstig en hoe kun je je daartegen wapenen?
  3. Managers zijn ook mensen. Ze maken fouten en weten, net als zoveel mensen, niet altijd hoe ze een fout kunnen goedmaken. Je kunt ze helpen door constructieve feedback te geven.
  4. Als je het woord ‘fouten’ vervangt door ‘leermomenten’ dan kijk je anders tegen de situatie aan.
  5. Als mensen bezig zijn met hun eigen zaken, vergeten ze soms rekening te houden met anderen. Dan zijn ze er niet op uit om jou te kwetsen, jij staat helaas op het verkeerde moment op de verkeerde plek. Ieder ander die daar gestaan had, zou even weinig relatiegericht behandeld zijn.
  6. Lach eens om jezelf en om de situatie.

Als je je al heel erg gekwetst voelt door je organisatie, zul je deze tips volslagen onzin vinden. Wellicht is voor jou dan de beste tip: ga op zoek naar een andere werkgever, bij deze organisatie zul je je nooit meer plezierig voelen. En gebruik bij de volgende organisatie de tips die hiervoor staan.

 

December 2015

Geschreven door Francine ten Hoedt

Francine ten Hoedt

Francine ten Hoedt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *