When I say no I feel guilty

When I say no I feel guilty

Voel jij je schuldig als je ‘nee’ zegt als iemand je iets vraagt? Mijn coachee Mirjam wel. Zij vindt dat je altijd moet doen wat je gevraagd wordt, anders ben je geen goed mens. Een loeier van een belemmerende overtuiging! Want waarom zou je geen goed mens zijn als je een keer ‘nee’ zegt? Het blijft wel in mijn hoofd spelen.

Ben ik een slecht mens omdat ik geweigerd heb om weer collectant te zijn? Na zeven jaar geld ophalen voor het goede doel?

Ben ik een slecht mens omdat ik die zwerver op straat geweigerd heb geld te geven voor de nachtopvang? Omdat ik dacht dat hij het aan heel andere dingen zou besteden?

Ben ik een slecht mens omdat ik niet meedoe met de familiekerstviering, omdat ik weet dat er altijd ruzie komt tussen mijn moeder en haar tweede man? En dat er altijd een oom is, die stomdronken wordt en handtastelijk? En omdat een van mijn zussen het altijd nodig vindt om mij een zedenpreek te geven over mijn werk?

Ben ik een slecht mens omdat ik wel eens geweigerd heb om een collega te helpen, die zo liep te treuzelen, dat ze de deadline niet haalde?

Ben ik een slecht mens omdat ik niet geholpen heb, toen drie straten verderop een tijdelijke opvang voor asielzoekers werd georganiseerd?

Of ben ik een slecht mens omdat ik mijn kerstpakket houd en niet aan de Voedselbank geef?

Ik kan nog zoveel momenten bedenken dat ik iets weiger en toch lukt het me niet om mezelf een slecht mens te vinden. Dat komt vast omdat voor mij mensen altijd goed zijn, met al hun goede en slechte eigenschappen. Misschien gedragen ze zich af en toe slecht, maar ach, dat doen we toch allemaal wel een keertje?

Wanneer voel jij je slecht over jezelf, maar ben je dat eigenlijk niet?

 

IMG_2813

De Veertig Vileine Vragen kun je bestellen door een mail te sturen naar stop@coachingcarrousel.com ovv bestellen Veertig Vileine Vragen voor …. Je vult dan zelf het spel in dat je wilt bestellen. Ook dit jaar bieden we je in het laatste staartje van het jaar aan om de spellen de Veertig Vileine Vragen voor … met korting aan te schaffen. Tot en met 24 december koop je 3 spellen naar keuze à 14,95 en betaal je geen verzendkosten. Je kunt kiezen uit de Veertig Vileine Vragen voor: Jezelf, Geliefden, Conflicten, op het Werk, Coaches, Ondernemers, Ouders van Zorgintensieve kinderen en de Spin in ’t Web.

Bestel je het spel de Veertig Vileine Vragen voor Coaches, in deze periode, dan kosten die geen 14,95, maar slechts 12,00 per stuk inclusief btw en verzendkosten. (deze aanbieding geldt niet wanneer er al een andere kortingsregeling van toepassing is)

December 2015

Geschreven door Philine Spruijt

Philine Spruijt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *