Spiegelbeeld, vertel eens even…….

Spiegelbeeld, vertel eens even…….

spiegelreflectie

Fieke is beleidsmedewerker bij een gemeente. Ze is gedreven, heeft heel veel kennis, maar voelt zich niet serieus genomen door haar manager. Door zijn reacties voelt ze zich een klein kind. Daarom zoekt ze een coach. Ze wil overkomen als de volwassen, competente medewerker die ze is.

Als ze de eerste keer langskomt, begrijp je die associatie met een klein kind direct. Fieke ziet er veel jonger uit dan de 37 jaar die ze telt. Ze heeft lichtblond haar, een smal gezichtje en enorme blauwe ogen. Ze draagt skinny jeans, een laag uitgesneden topje en een vestje met heel lange mouwen. Ze heeft een hoge en lichte stem. Ze zou zo model kunnen staan voor een Disneyanimatie.

Ook haar gedrag heeft iets onvolwassens. Ze kruipt helemaal weg in de stoel en geniet zichtbaar van het koekje bij de thee. ‘Ik weet wel dat ik er jong uitzie, dat vind ik helemaal niet erg. Maar ik wil niet als een kind behandeld worden. Ik ben volwassen!’ Haar stem schiet uit en ze trekt nog net geen pruillip. Ze is meer dan verontwaardigd.

Wat doe je als coach, als je coachee zo duidelijk onderdeel is van haar probleem? Je kunt voorzichtig proberen om haar in te laten zien dat haar houding vraagt om ouderlijk gedrag. Je kunt ook een beetje provocatie toepassen. En dat is wat de coach doet.

De coach pakt een spiegel, groot genoeg zodat Fieke zichzelf tot en met haar middel kan bekijken en vraagt haar feitelijk te beschrijven wat ze ziet. Fieke begint te beschrijven wat ze wil zien en hoe ze gezien wil worden. Met ondersteuning van de coach lukt het haar om ook een objectieve beschrijving van haar spiegelbeeld te geven. Er zitten nogal wat verschillen tussen de eerste en tweede beschrijving. De coach heeft meegeschreven op een whiteboard. Twee kolommen waarin twee totaal verschillende personen beschreven worden.

Fieke schrikt ervan en begint dan onbedaarlijk te lachen. ‘Wat loop ik mijzelf te bedotten! Het beeld dat ik van mijzelf heb klopt van geen kant met hoe ik mij presenteer. Ik geloof dat ik toe ben aan een make over. En nog wat coaching op het interne vlak.’

Straal jij uit wat je wilt?

 

De Veertig Vileine Vragen kun je bestellen door een mail te sturen naar stop@coachingcarrousel.com ovv bestellen Veertig Vileine Vragen voor …. Je vult dan zelf het spel in dat je wilt bestellen. Ook dit jaar bieden we je in het laatste staartje van het jaar aan om de spellen de Veertig Vileine Vragen voor … met korting aan te schaffen. Tot en met 24 december koop je 3 spellen naar keuze à 14,95 en betaal je geen verzendkosten. Je kunt kiezen uit de Veertig Vileine Vragen voor: Jezelf, Geliefden, Conflicten, op het Werk, Coaches, Ondernemers, Ouders van Zorgintensieve kinderen en de Spin in ’t Web.

Bestel je het spel de Veertig Vileine Vragen voor Coaches, in deze periode, dan kosten die geen 14,95, maar slechts 12,00 per stuk inclusief btw en verzendkosten. (deze aanbieding geldt niet wanneer er al een andere kortingsregeling van toepassing is)

Geschreven door Philine Spruijt

Philine Spruijt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *