Koeioneren

Petra en Hermine runnen sinds jaar en dag samen een goedlopend bedrijf in geschenkartikelen. Ze zijn als gelijkwaardige partners gestart en zakelijk is dat nog steeds zo.

Petra is een bevlogen, zachtaardige en wat timide vrouw. Hermine is net zo bevlogen en daarnaast, op zijn zachtst gezegd, nogal stevig in haar manier van communiceren. En zo werken ze al jaren samen. In de eerste jaren, toen het bedrijf nog op poten gezet moest worden ging het best goed tussen hen twee. Maar de laatste drie, vier jaar krijgt Petra steeds meer last van Hermines lompe, arrogante en onaardige gedrag. Als ze met haar echtgenoot over Hermine praat hebben ze het over Horrible Hermine.

Het rare is dat Hermine zich naar klanten toe heel anders gedraagt. Dan doet ze charmant, voorkomend. En Hermines aanpak is zeer effectief. Ze brengt, zelfs in deze crisistijd, de ene na de andere nieuwe klant binnen.

Petra heeft al een paar keer geprobeerd met Hermine te praten, maar wordt voor haar gevoel steeds met een kluitje in het riet gestuurd. Hermine vindt dat Petra zich aanstelt, zaken veel te groot maakt en zich maar moet richten op het werk.

Petra voelt zich steeds ongelukkiger en heeft diverse lichamelijke klachten. Ze heeft last van hyperventilatie, regelmatig spit en lange depressieve periodes. En ook daar krijgt ze commentaar op van Hermine.

Petra heeft het idee om de samenwerking te beeindigen wel overdacht, maar ook van tafel geveegd; ze gaat een goedlopend bedrijf toch niet de nek omdraaien omdat ze niet mans genoeg is om met Hermine om te gaan? En dus heeft ze besloten om verder te gaan.

Wat zou jij doen als je Petra was? Hoe lang zou jij je laten kleineren? Wat zou Petra kunnen helpen?

Geschreven door Francine ten Hoedt

Francine ten Hoedt

Francine ten Hoedt

Share

2 thoughts on “Koeioneren

 1. Hein de Vries Robles schreef:

  1e reactie …. Mij bellen ;-))

  Ik denk in dit conflict tussen twee vrouwen dat het het beste is om een man in te zetten.
  Zoals omgekeerd bij twee mannen met een conflict een vrouw beter werkt. Alle andere gevallen zou ik adviseren een vrouw in te zetten omdat die statistisch gezien genetisch bevoordeeld zijn wat betreft communicatie. En daar gaat het hier om. De één heeft een reële klacht en de ander hoort hem niet. Duidelijk is er geen inhoudelijk conflict. En vaak loopt in dit soort gevallen het gesprek met en via een derde partij makkelijker.

  Groet,

  Hein de Vries Robles

 2. LOL, jou bellen is altijd een goede stap als er problemen zijn 🙂
  Interessant idee dat een man beter ingezet kan worden als bemiddelaar bij vechtende vrouwen. Voor mij gaat het inderdaad vooral om communicatie en ik ken zowel mannelijke als vrouwelijke bemiddelaars die de communicatie geweldig in goede banen weten te leiden, maar daarbij niet uitgesproken feminien of masculien optreden.

  In dit conflict ging het er vooral om dat de dames een moeder-dochter verhouding hadden ontwikkeld, waarbij Hermine de moederrol had opgepakt en Petra de puberende dochter speelde. Ik kan me voorstellen dat een manlijke bemiddelaar het risico loopt in de rol van papa/scheidsrechter gedrukt zou worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *